ROZHOVOR: Pohľad trénera žien P. Horičku

22.09.2021 14:41

Družstvo žien začína svoju súťaž už tento víkend, kedy doma privítame družstvá z " východu" -  Spišskú Novú Ves a Rožňavu. Trénera Paliho Horičku sme sa opýtali pár otázok.

 Ako prebiehala Vaša letná príprava ? Bolo na hráčkach vidieť ten veľký herný výpadok ?

Štandardný tréningový proces neprebiehal prakticky od marca 2020 a to je v športovej príprave veľmi veľa. V tomto veku by malo vrcholiť osvojovanie zručností a tiež kondičnej pripravenosti. V dôsledku pandemických opatrení sme nemohli trénovať a to sa odzrkadlilo na hráčkach. V letnej príprave sme urobili v rámci možností všetko, čo sme mohli, i keď bolo hráčok málo. Napriek tomu si hráčky udržali dobrú tréningovú morálku a poctivo trénovali.


Aj tento rok je spojená súťaž mladé ženy, 1. liga žien a juniorky do jedného herného systému. Z kategórie U23 družstvo  prechádza do 1.ligy žien, čo to pre nás znamená? 

 Nič zásadné. Súťaž dvoch kategórií je spojená do jednej a my budeme hrať so všetkými družstvami bez ohľadu na kategóriu, v ktorej sme do súťaže prihlásení. Samostatné družstvo junioriek by sme totiž nepostavili, resp. by sme nastúpili do súťaže s veľkým rizikom, či ju vzhľadom na úzky káder dohráme.

  V akom zložení oproti minulej sezóne družstvo pokračuje?

S basketbalom sa rozlúčili Vanesa Vagaiová a Hanka Rybárová a do Bystrice sa vrátila Peťa Šuňová. Káder sme preto doplnili o naše bývalé hráčky Terez Sailerovú, Viki Fehérovú, Elišku Dobošovú a Peťu Škublovú. Vzhľadom na ich povinnosti nemôžu s nami trénovať každý deň, ale ak im to čas dovolí, do tréningu sa zapoja. Ich skúsenosti nám určite pomôžu, ale chcem povedať, že jedna bez druhej by to určite nešlo. Ostatné hráčky z kádra zostali, čomu som veľmi rád. Určite sú medzi hráčkami výkonnostné rozdiely, ale to je vzhľadom na ich vek prirodzené. V tíme je teraz viac konkurencie, čo je základom progresu. V druhom rade nie je možné odohrať dlhodobú súťaž s 8-9 hráčkami.

 
Väčšinu minulej sezóny sa nehralo. Po dlhej hernej prestávke sme  v priebehu mája odohli tri veľmi ťažké turnaje, ktoré sa podpísali na našej zdravotnej stránke. Sú už dievčatá v poriadku ? 

Účasť na týchto turnajoch nebolo správne rozhodnutie. Dievčatá neboli na takéto ťažké turnaje fyzicky po dlhom výpadku pripravené, bolo to veľké riziko. Zranili sa Rebeka, Terez, Vanes a len s ťažkosťami dohrali Katy, Táňa, Peťa Šunová. Našťastie sú už v poriadku a trénujú. 

 Aké  sú plány, očakávania a ciele na túto sezónu ? 

V prvom rade chcem, aby sa nikto nezranil a aby mali z toho dobrý pocit. Naše ambície sa budú odvíjať od času, ktorý spolu strávime. Pôjdeme od zápasu k zápasu. Družstvo potrebuje čas, aby sa viac zohralo a získalo svoj charakter.

 Už o týždeň nás čakajú  súťažné zápasy.  Aká bola príprava, odohrali sa nejaké zápasy prípravné ? 

Cez víkend sme odohrali turnaj v Starej Turej. Viac ako umiestnenie je dôležité, že sme odohrali 3 ťažké zápasy a každá mala príležitosť ukázať sa. Nebol to ešte basket, ktorý chceme hrať, ale tím sa ešte len tvorí, hráčky si musia sadnúť po hernej aj ľudskej stránke. Samozrejme ako tréner nebudem asi nikdy spokojný, ale ak to mám zhodnotiť, tak sme striedali skvelé chvíle so školáckymi chybami a ak chceme pomýšľať na víťazstvá, tak musíme našu hru stabilizovať.

  Ako jeden z najskúsenejších trénerov v našom klube, čo by si odkázal  hráčkam ? Možno aj tým svojim, ale aj hráčkam v mladších družstvách.

Dnes majú mladí ľudia tisíc možností, ako naložiť so svojim voľným časom. Tréning nie je relaxačná forma trávenia voľna, napriek tomu tie baby prídu na tréning a potia sa v telocvični. Preto majú môj rešpekt. Áno, zažijú veľa sklamaní, ale aj veľa krásnych chvíľ a zážitkov. Basket ich učí disciplíne, spolupatričnosti a obetavosti, teda všetkým vlastnostiam, ktoré by sme mali mladým ľudom do života odovzdať. A to je dôležitejšie, než víťazstvá. Držím im palce.